Een onderneming starten, ondernemen, ondernemer zijn. Het is veel; veel lezen, onderzoeken, nieuwe dingen leren, dingen regelen, je bedrijf op de kaart zetten, nieuwe contacten, een administratie opzetten en onderhouden, ga zo maar door. Er komt veel op je af als je ondernemer wilt zijn.

Het kan je soms het gevoel geven dat het misschien wel tè veel is. Veelal doen mensen dit vanuit een baan in loondienst. Je werkt dan nog in loondienst en daarnaast probeer je je eigen zaak op te starten. Ik lees over mensen die 40uur voor hun werkgever werken, kinderen hebben én daarnaast bezig zijn aan hun eigen bedrijf 😱

Deze blogpagina’s gaan over mijn reis naar het ondernemerschap en in -ik meen- mijn tweede blog had ik beloofd elke donderdag een blog te schrijven. Dat ging al snel mis, want er gaat zoveel tijd zitten in al die andere zaken dat ik er gewoon niet aan toe kom. Ik werk 22 uur in loondienst, ben ik happy single mama van een 8 jarige en deze maand officieel gestart met mijn eigen onderneming. Omdat ik alles goed wil doen, de VA wil zijn die iedereen kan gebruiken, die VA die gezien wordt door potentiële klanten, de VA die alles zelf kan, de VA die ook nog enige kennis heeft van haar potentiële klanten hún vak, had ik me al snel aangemeld voor verschillende online trainingen (o.a. website bouwen; social media marketing; een finance module). Ook heb ik al zeker 25 webinars gekeken en me ingeschreven op een aantal verschillende nieuwsbrieven. En natuurlijk🙄 heb ik me aangemeld op wel meer dan 10 facebookgroepen voor (vrouwelijke) ondernemers en VA’s waarin ik actief probeer mee te doen. En ook op LinkedIn doe ik hard m’n best om een netwerk op te bouwen. ‘Tussendoor’ ben ik onverminderd bezig voor de ZPPers die mij hun administratieve taken al toevertrouwden.

Maar ik heb ook een huishouden, een fantastisch kind met wie ik leuke dingen wil doen en aandacht wil geven, een hond waar ik lekker mee wil wandelen , een voor- en achtertuin die ik netjes wil onderhouden en familie en vrienden die ik wil zien!

BALANS! dus. Ik heb me afgemeld van het merendeel van de nieuwsbrieven, dat geeft overzicht in mn inbox. Bij de meeste van die Facebook groepen heb ik de meldingen uit gezet, dat geeft minder notificaties, ik heb besloten me voorlopig niet te laten verleiden tot een nieuwe training, ook niet voor 1 dag 😉 of het bekijken van een webinar en het schoonhouden van de bovenverdieping had ik al uit handen gegeven 😀. Dit geeft me niet alleen fysiek meer tijd om meer te doen waarvan ik blij word, maar vooral rust in mijn hoofd, zodat dàt wat ik doe ik ook bewust ervaar vanuit m’n gevoel. En alleen dan kan ik voelen of dat dat ook is wat ik wil. Zonder al te veel prikkels van buiten af.

Want dat was de bedoeling, de bedoeling van zelf ondernemen, doen wat je leuk vind op de tijd en plek die je zèlf kiest. En natuurlijk is het in het begin bijna onvermijdelijk om extra te investeren , meer tijd, meer energie, maar ook dan blijft die Balans heel belangrijk. Om vooruit te kunnen blìjven gaan, is het soms nodig een klein stapje terug te doen, even oké zijn met wat minder, minder snelheid, minder informatie, minder perfect, minder alles willen kunnen. Tevreden zijn met de kwaliteiten die ik nu heb en erop vertrouwen dat die voldoende zijn om toekomstige klanten te ondersteunen.

Je merkt het misschien al een beetje aan mijn schrijven, het is wat warrig, je vraagt je misschien af wat het doel was van deze blog? Wat is de boodschap? Ik heb dan ook wel overwogen of ik vandaag deze blog wel moest schrijven…

Maar…Ik heb nadat ik besloten had voor mijn eigen Bedrijf te gaan gezegd dat ik jullie mee zou nemen in mijn reis naar het ondernemerschap en dit ‘warrig’ zijn is daar een onderdeel van. Er is zoveel informatie bij mij binnen gekomen, ik ben zoveel actief met mijn Bedrijf achter de schermen bezig geweest, het is gewoon even een beetje te veel.

Afgelopen weekend heb ik twee posts geplaatst op Facebook die over balans gaan, en dan vooral gericht op de ondernemer die met behulp van zelfreflectie inzicht krijgt in zijn eigen bezigheden en hoe die deze ervaart en of die daar dan wel gelukkig mee is. Of er misschien wel taken zijn die uit handen gegeven kunnen worden aan een VA om meer rust te ervaren.

Vandaag viel bij mij zelf het kwartje nadat mijn zus zei dat ik er zo moe uitzie, en “goh.. jij hebt de afgelopen maanden ook veel geleerd zeg! er komt wel veel informatie bij je binnen in een korte tijd!” “Uh ja, dat klopt, maar ik voel me niet productief en ik krijg het gevoel dat ik blokkeer” Op weg naar huis dacht ik weer terug aan het artikel dat ik schreef over Balans en dat ook ik er op toe moet zien dat ik de wip in evenwicht houd. Dat ik dus ook goed moet kijken naar nodig en niet nodig is, wat kan ik schrappen of vereenvoudigen.. Ik ben vast gestart met schrappen 😅

Ik maak de training Finance nog af, wat ik erg leuk vind! En volgende maand start ik met een business coach traject van een half jaar, daar heb ik heel veel zin in! Ik geloof er in dat ik daarmee een stuk verder zal komen met mijn eigen onderneming, dat ik dingen zal leren die er toe doen en mensen zal ontmoeten die waardevol zullen zijn in mijn toekomst als Virtual Assistant onder de naam VSI – Virtual Support by Ilona!